Tolcsvai dűlőtúra a 13. Tokaji Őszön.
Pazar időjárás, felejthetetlen helyszínek.
A hangulat leírásához pedig álljon itt eme fotó.

2016. október 04.

Gyönyörű késő szeptemberi időben látta vendégül kóstolócsoportunkat a Patrícius Birtok szombat délután. A birtokház melletti tőkékkel és azok történetével is megismerkedhettek Vendégeink.

2016. október 01.

Ismét világpremier tette emlékezetessé a Tokaji Ősz Gálavacsoráját.

Egy évvel ezelőtt indult világhódító útjára a Riedel Tokaji Furmint pohara, melyet nem csupán a szakma, hanem a borkedvelő és borértő társadalom is elismer.

Idén debütált a pohár Superleggero változata, mely nemcsak a világ legkönnyebb boroskelyheinek egyike, de szájjal fújt és kézzel készített pohárként igazi presztízst jelent a tokaji borvidéknek a prémium kategóriás termékek terén.

2016. szeptember 28.

Csodás hangulatban, exkluzív környezetben és pazar fogások mellett zajlott a 13. Tokaji Ősz Gálavacsorája.

Köszönjük Vendégeinknek a részvételt!

2016. szeptember 25.

A Gálavacsora vendégei így gyülekeztek a "Szivar szobában" az Andrássy rezidencián.
A találkozásokhoz és az első koccintáshoz tökéletes választásnak bizonyult Bott Judit sárgamuskotályból és hárslevelűből készített 2015−ös "Buborék" habzóbora.

2016. szeptember 24.

Hatalmas várakozás előzte meg és végre elkezdődött a visszaszámlálás, néhány órán belül kezdetét veszi a 13. Tokaji Ősz, az Év Borgasztrononómiai eseménye.

2016. szeptember 23.

Nyert már aranyérmet 2013−ban a Decanter World Wine Award−on, most pedig a pénteki Gálavacsora kezdő bora lesz a friss 2015−ben palackozott változata, a Royal Tokaji Furmint Dűlőválogatás. Hozzá füstölt tokhalat kaviárral és grapefruitos salátával kínál a séf.

2016. szeptember 21.

A Kikelet Pincészet legszebb tételeit is megismerhetik vendégeink a Tokaji Ősz szombati kóstoló napján.

"Az utóbbi évek egyik legnagyobb hatású tokaji borászata, különösen jó érzékük van az elegancia felismerésére. Néhány év óta önálló borstílust alakított ki a birtok a Tokaji−hegy előhegyein fekvő dűlőkön. Jól iható, vibrálóan üde, fiatalos száraz boraik egészen új világot nyitottak meg Hegyalja történetében – számos dűlőt (Lónyai, Farkas, Váti, Lestár, Farkas, Középhegy, Kassai) boraik által ismerhettek meg a borrajongók.
Berecz Stéphanie és férje, Berecz Zsolt a néhány hektárnyi kis birtokocskát kihagyhatatlan ponttá tette a Tokaj−rajongók szemében. Boraik fiatalosak, frissek, ropogósak: igazi kikelet−hangulatúak." − Gault&Millau

2016. szeptember 18.

Madártávlatban a tolcsvai Oremus Birtok és a környező dűlők.

Szeptember 25−én vasárnap ebben a környezetben szüretelhetnek és élvezhetik a birtok vendégszeretetét a 13. Tokaji Ősz résztvevői.

2016. szeptember 15.

Tokaj−Hegyalja a szépség bölcsője

A Helia−D Herba−Kastély a világszerte híres Tokaji Borvidék szívében, Tolcsván nyitotta meg kapuit tavasszal.
A kastélyba belépve, a régi gyógynövény−nyomatok, metszetek sorfala között haladva igazi ritkaságokat is felvonultató gyógynövény−könyvtárába juthat el a látogató. A könyvtárral szomszédos három interaktív kiállító tér pedig XXI. századi eszközökkel is bemutatja a szépségápolás történetét, a gyógyfüvek gyűjtését, felvonultatva a hazánkból és a borvidékről induló kozmetikai világsikereket is.

Szombati vendégeink ebben a csodás környezetben ismerkedhetnek a Budaházy és a Barta Pincészetek boraival, miközben hölgy vendégeinket a krémkészítés titkaiba is bevezetjük.

2016. szeptember 12.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az országos sajtó körében a Tokaji Furmint pohár.

Legutóbb a Kossuth Rádió, Közelről című műsora készített anyagot az első magyar fajtaspecifikus boroskelyről.

A riportot a Médiaklikk szeptember 9−i műsorában a médiatárban is meghallgathatják az interneten.

www.mediaklikk.hu

2016. szeptember 09.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

A német−magyar származású Degenfeld grófi család múltja a kora középkori Svájcba vezet, Magyarországon és Erdélyben a XIX. század elejétől találjuk meg őket.
Elsőrangú birtokaikkal fontos szerepet töltöttek be Tokaj−hegyalja történelmében. Gróf Degenfeld Imre, mint az egyik legjelentősebb tokaji birtokos, alapító tagként vett részt az 1857−ben alakult Tokaj−hegyaljai Bormívelő Egyesület munkájában.

A 100 hektáros birtokrészek, a tarcali Terézia dombon és a Mézesmál dűlőben, Mád, valamint Mezőzombor határában terülnek el, és egész Tokaj−hegyalja legjobb szőlőterületei közé tartoznak.

Szombati kóstoló csoportjaink résztvevői a Gróf Degenfeld Birtokra is ellátogathatnak.

2016. szeptember 06.

Jó évjárat lehet az idei bor

Mennyiségileg vegyes, de minőségileg jó évjárat lehet az idei bor a szüret első tapasztalatai, a szőlős gazdák és borászok várakozásai alapján.

Az Oremus Birtokon is a napokban megkezdődik a szüret. Bacsó András, az idei év Borászok Borásza nagy várakozással tekint az idei termés elé.
A tolcsavai főborász munkáját személyesen is láthatják a Tokaji Ősz 25−i, vasárnapi programjának résztvevői.

Részletekért tekintse meg a programok menüpontot.

2016. szeptember 03.

Mesterszakács a javából

A világhírű Gordon Ramsey nevéhez fűződő "MasterChef" portugál szériájának rettegett zsűrije,
a Michelin csillagos Costes és Costes Downtown éttermek executive séfje, Miguel Rocha Vieira személyesen készíti el a különleges fogásokat pénteki Gálavacsoránkon a tarcali Andrássy Rezidencia Télikertjében.
A fogásokhoz a Bacsó András által ajánlott borokat párosítjuk, a csodás ételsor kezdő és befejező fogásait az Andrássy Rezidencia executive séfje, Takács Gábor készíti.

2016. augusztus 30.

Szeretné eredeti Riedel Tokaji Furmint pohárból kóstolni a Hegyalján termett legszebb borokat?

A Vinoport online bormagazin weboldalán most megnyerheti a kóstoló szettet, egy Oremus Mandolás 2014 Furminttal kiegészítve, amennyiben helyesen válaszol az ott feltett kérdésre.

2016. augusztus 25.

A Béres Szőlőbirtok és Pincészet lett Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2015−ben.

A 45 hektáros birtokot 2002−ben megvásárló Béres család eltökélt szándéka, hogy a borvidék ezen patinás részén újra csúcsminőségű borok készüljenek, melyek tovább öregbítik a tokaji bor hírnevét hazánkban és szerte a világon.
A ″chateau″ az Ausztráliában élő, magyar származású építész, Anthony Gall által megálmodott tervek alapján készült el 2006 májusára.

Szombati vendégeink kóstoló csoportos fogalásukkor a Béres Birtokot is választhatják délutáni helyszínként.

2016. augusztus 22.

Tavalyi gálavacsoránkon debütált a Riedel Tokaji furmint pohár, mely Tokaj−Hegyalja méltán világhírű furmintjának íz− és aromajegyeit a lehető legtökéletesebben gyűjti és adja át, ezzel a maximális kóstolás élményét nyújtja.

A Tokaji Ősz idén sem múlhat el Világszenzáció kélkül!

Elkészült ugyanis az új furmint poharunk, a Riedel Superleggero jóvoltából.
A legmagasabb nívót képviselő kehely kézzel készített, szájjal fújt, fajta−specifikus Tokaji Furmint pohár, ultravékony ólommentes kristályból készült és a Sommelier poharaknál is lényegesen könnyebb és vékonyabb.

Idén ősszel ezzel az exkluzív pohárral ismerkedhet meg a nagyérdemű, melynek világpremierje szintén a Tokaji Ősz Gálavacsorán lesz, szeptember 23−án.

2016. augusztus 18.

Alig 6 hét múlva ismét megnyitja kapuit az "Év Borgasztronómiai Eseménye" a Tokaji Ősz!

Az események felgyorsultak, a szervezők az utolsó simításokat végzik, hogy idén is a legmagasabb nívóban részesüljenek Vendégeink a Tokaj−Hegyalján.

A palackok lassan felkerülnek a pincék mélyéről a borhűtőkbe, a 23−ai Gálavacsoránk előkészítéseként.

2016. augusztus 14.

A szüret a különböző történelmi korokban mindig többet jelentett egyszerű munkánál, hiszen az egész évi munka gyümölcsével szembesült a szőlőművelő.
A szüret a XVI. és XVII. században igazi sátorosünnep volt, melyre még a hadviselő vitézek is hazasiettek.
Az 1700−as évektől az 1900−as évek közepéig mindig október végén zajlott a szőlőtermés betakarítása Tokaj−hegyalján. Október 28−a, Simon−Júda − a szőlők védőszentjének napja − volt a nyitány: ezelőtt szüret hivatalosan nem kezdődhetett.

A Tokaji Ősz idei vendégeinek nem kell október végéig várni a szürettel, hiszen szeptember 25−én vasárnap a tolcsvai Oremus Birtokon szüretelhetnek. Az általuk szedett szőlőből Bacsó András készít bort, melyet a szüretelők névreszólóan meg is kapnak majd.

2016. augusztus 11.

Könyörögjünk, azaz Oremus.
Az azonos nevű szőlőfajtát is átkeresztelték zétára, hogy semmi se zavarja beazonosíthatóságát a Hegyalja ikonikus borászatának..

S ha már tradíció: a névadó dűlőben készítette az első tokaji aszút Szepsi Laczkó Máté. Az ő követője Bacsó András, az alűrök nélküli sztárborász, az Oremus Pincészet főborásza.

Bacsó András miután elnyerte 2016−ban az év "Borászok Borásza" címet, rendezvényünk szakmai vezetőségét is elvállalta.

A Tokaji Ősz záró programjaként szüretelhetnek vele az Oremus Birtokon vendégeink.

A részletekért tekintsék meg programjainkat.

2016. augusztus 06.

Megnyílt a foglalás a Tokaji Ősz 2016 rendezvényre!

Érdemes böngészni a foglalási felületet, hiszen a teljes hétvégés csomagon felülül egyes programokon lehetőség van különön is résztvenni.

Gála vacsora az Andrássy rezidencia télikertjében a Costes és Costes Downtown Michelin csillagos séfjének jóvoltából.

Egész napos borkóstolók a Hegyalja legpatinásabb borászataiban, a borászok személyes prezentálásában.

Kastély piknik, jazz, borbár és exkluzív szabadtéri vacsora.

Csupán néhány program a Tokaji Ősz 2016 eseményei közül.

Kérjük böngésszen, válogasson és foglaljon kedve szerint!

Várjuk szeretettel, TALÁLKOZZUNK 2016 ŐSZÉN!

2016. július 31.

"A Sárga Borház nemcsak a vidék talán legszebb borházépülete – mely a XIX. század közepén, klasszicista stílusban épült – hanem találkozási pont a helyi lakosok és borászok valamint a turisták számára. A Sárgaborház különleges vonzereje, hogy bármikor ülhet az asztalod mellett kedvenc borászod, aki ebédelni ugrott be hozzánk." − így írnak a Borházról tulajdonosai bemutatkozásként.

Ebben csodás miliőben fogyaszthatja szombati ebédjét a Disznőkó Szőlőbirtok közvetlen szomszédságában, szombati egésznapos borkóstolóink egyik csoportja.

2016. július 16.

Jazz+Bor a Kastélyban
Összeállt a program. A Tokaji Ősz 2016−ban ismét különleges helyszínekre kalauzolja a résztvevőit.
Szombati vacsoránk helyszíne a Szirmay−Waldbott kastály lesz Tolcsván.
Az impozáns épület felújítása idén tavasszal fejeződött be, korábbi fényes estélyeit és összejöveteleit idézheti majd modernkori köntösben a szombati program.
Az épület első tulajdonosa a nemes Szirmay család, amely Borsod vármegye legszebb kastélyait tulajdonolta.
Második tulajdonosként a báró Waldbott család tagjai is sokat időztek a gyönyörű vidéki birtokon.
Mindkét család történetének több jeles eseménye is kötődik a képen látható kastélyteremhez, ahol szombati vacsoránk borbárja várja majd a Tokaji Ősz vendégeit.

2016. július 08.

Egy kis olvasgatnivaló...

A Tokaji Ősz idei szakmai vezetőjével, Bacsó Andrással készített egy érdekes beszélgetést Szabó M. István újságíró.

"Évek óta bent volt az utolsó fordulóban, az idén azonban el is nyerte a Borászok Borásza díjat Bacsó András. Az Oremus főborászát, Tokaj−Hegyalja egyik ikonikus birtokának vezetőjét arról is kérdeztük, hogy tényleg készüljön−e tokaji vörösbor, illetve miképp építhető fel egy olyan borászat, amely gyakorlatilag egy ékszerdoboz." − írja a hvg.hu.

(A részletes cikket az alábbi link kimásolásával és a böngészőbe történő beillesztésével olvashatják.)

http://hvg.hu/kkv/20160630_oremus_bacso_andras_tokaji_bor_tokaj_hegyalja_aszu

2016. július 01.

Idén 17 hegyaljai borászat vállalta büszkén, hogy részese lesz az Tokaji Ősz 2016. rendezvénynek.

Borok, ízek, élmények, beszélgetések.
Egyikben sem lesz hiány szeptember 23 és 25−e között a bor és gasztrokultúra rajongóinak találkahelyén.

A borok és borászatok mellé sorakozott fel a Tokaj−Hegyalja 3 ikonikus étterme is, ahol szombati ebédjüket költhetik majd el a Tokaji Ősz vendégei a tematikus kóstolók előtt és után.

2016. június 15.

Számoljunk együtt Kedves Olvasó!

Nem a palackokat, habár hamarosan arra is lesz lehetősége a közelgő Tokaji Ősz vendégeinek.
Most a napokat számoljuk.

114 nap múlva veszi kezdetét a borvilág legnívósabb hazai rendezvénye Tokaj−Hegyalján.

Érdemes rögzíteni a naptárba e jeles napokat, 2016. szeptember 23 és 25−e között.

Ugye Önt is a vendégeink között üdvözölhetjük majd?

2016. június 01.

A Tokaji Ősz 2015. évi résztvevői még emlékezhetnek azokra a pazar fogásokra, melyeket az ország Michelin csillagos séfjei készítettek vendégeinknek.
Kóstolhattunk többek között borjúnyelvet vajjal és parmezánnal, enyhén füstölt harcsát, valamint frissen bőrén sütött galambmellet is.

A komplett ízvilágú étel kompozíciók és a bravúros, egyedi fogások idén sem maradhatnak el a Tokaji Ősz asztalairól.
Terveink szerint idén is jó csillagzat, méghozzá Michelin csillag égisze alatt telik gálavacsoránk.

2016. május 25.

Kemény munka folyik a Tokaji Ősz háza táján. Tervezünk, szervezünk, álmodunk és megvalósítunk.
Tokaj−Hegyalja ikonikussá vált rendezvénye idén sem adja alább, vendégeink kényelméről a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa gondoskodik majd.

− Találkozunk 2016 őszén −

2016. május 15.

Bacsó András idén a "Borászok Borásza".

A mai este újabb elismeréssel gazdagodott a Tokaji borvidék.

Demeter Zoltán, Szepsy István és Berecz Stéphanie után ismét hegyaljai borász nyerte el a szakma egyik legnagyobb elismerését, a "Borászok borásza" címet.

A díjat 2007−ben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát−medence borászai számára.

A Borászok Borásza cím birtokosa az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy lehet, akit az elmúlt évek Borászok Borászai egymástól függetlenül a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelölnek.

A díjhoz ezennel gratulálnak a Tokaji Ősz rendezvény tulajdonosai és szervezői.

2016. április 29.

Mi felkértük, Ő elvállalta.
Büszkén adjuk hírül, hogy Bacsó András a Tokaj Orémus birtokigazgatója a Tokaji Ősz 2016. szakmai vezetője.
Az év bor és fine dining eseményének előkészületei ezennel megkezdődtek, az egyeztetések javában folynak. Így szeptember végén a klasszikus Tokaji névhez méltó nívójú eseménnyel várjuk idén is a résztvevőket.

− Találkozunk 2016 őszén −

(képünkön Bacsó András tölti Riedel Tokaji Furmint pohárba az Oremus Birtok Mandolás 2014−es furmintját)

2016. április 09.