Hogyan válasszuk ki a megfelelő biciklit?

Itt a nyár, ami egyet jelent azzal, hogy ideje leporolni hűséges paripánkat, és behozni vele az elvesztegetett kilométereket. Nincsen még biciklink? Sebaj, mi segítünk kiválasztani azt az egyet, amellyel szelhetjük majd a kilométereket.

A kerékpározás ugyanis egy nagyszerű mozgásforma, amit nem szabad hanyagolni. Elégeti a felesleges kalóriákat, jót tesz az ízületi problémákkal küzdő embereknek, ráadásul még a szív- és érrendszerre jótékony hatással van.

Először is fontos, hogy meghatározzuk a megfelelő vázméretet

Nagyon sok kényelmetlenségtől kíméljük meg magunkat, ha elegendő figyelmet szentelünk a megfelelő vázmagasság meghatározásának, ami nagy szerepet játszik abban, hogy mennyire érezzük magunkat komfortosan az adott bicajon.

Ehhez viszont tudunk kell a lábunk belső hosszát, amelyet úgy tudunk a legegyszerűbben megállapítani, hogy levesszük a cipőnket, és úgy mérjük meg a lábunk hosszát a talajtól az ágyékig, hogy közben a lábaink 15-22 cm-re vannak egymástól.

Ezután a kapott számot szorozzuk be az általunk kiszemelt kerékpár típus általános értékével. Ha egy MTB-re fáj a fogunk, akkor 0,57-el. Abban az esetben viszont, ha inkább egy trekking kerékpárt szeretnénk, akkor pedig 0,67-el. Ez a számunkra megfelelő vázméret centiméterben, amit ha megszorzunk 2,54-el, akkor megkapjuk collban is.

A nyereg helyzete is fontos tényező

Csak akkor lesz kényelmes számunkra az az adott bicaj, ha a nyergét olyan magasságba tudjuk állítani, hogy ülő helyzetben a kiegyenesített lábunk sarkával el tudjuk érni a pedálokat.

Továbbá az is fontos, hogy több irányba lehessen mozgatni. Ha mondjuk a teljesen vízszintes pozíciót nem találjuk kényelmesnek, akkor lehessen pár fokot állítani rajta, vagy esetleg előre illetve hátrafelé mozgatni.