Így neveljünk zöldborsó csírát otthoni körülmények között!

Az utóbbi években főként a Covid-19 világjárvány hatására egyre több figyelem irányul az egészséges táplálkozásra. Azon belül is a zöldség és a gyümölcs fogyasztásra, amelyek segítenek feltölteni a szervezetünk vitamin készleteit, valamint az anyagcserénkre is jó hatással vannak. 

Ebben azonban nem csupán a zöldségek és a gyümölcsök lehetnek a segítségünkre, hanem az apró magocskákból hatalmas erővel előtörő szárkezdemények is. Ott van például a zöldborsócsíra, amely rendkívül magas A-, B-, C- vitamin tartalommal bír, továbbá olyan  ásványi anyagokban is gazdag mint a foszfor, a kálcium, a kálium, a magnézium és a vas. 

De a legnagyobb pozitívum egyértelműen az, hogy a zöldborsó csíráztatás könnyen megoldható akár otthoni körülmények között is. Nem kell hozzá ugyanis sok hely és különösebb eszköz sem.

Csíráztatás menete

Először is mossuk meg, válogassuk ki, és áztassuk be a zöldborsó magokat (fontos, hogy ezek teljesen vegyszermentesek legyenek) legalább 10-12 óráig! Amennyiben pedig azt látjuk, hogy megduzzadtak, akkor terítsük ki őket a csíráztatótál lyukacsos szintjére, és folyóvíz alatt öblítsük át őket! 

Ezt naponta kétszer érdemes megismételni, hogy a csírák mindig nedvesek maradjanak. Arra viszont nem árt odafigyelni, hogy eközben ne álljanak a víz alatt, mert különben rothadásnak fognak indulni. 

A fényviszonyok tekintetében pedig nekünk kell eldönteni, hogy mit preferálunk inkább. Ha szeretnénk, hogy a csírák gazdagok legyenek B2-vitaminban, akkor hagyjuk az edényt sötét helyen! Amennyiben viszont inkább a C-vitamin tartalmukat erősítenénk, akkor tegyük a csíráztatót világos helyre!

A zöldborsó csíráztatás 3-4. napján pedig a csírák már fogyaszthatóvá is válnak. Erre többféle módszer is akad. Belekeverhetjük őket például a salátánkba, a müzlinkbe, de megszórhatjuk velük akár a szendvicsünket, és dúsíthatjuk a levesünket illetve a főzelékünket is.